23 Nisan 2013 Salı

Perfume: The Story Of A Murderer [2006]



FİLMİN KONUSU :

Kalabalık, bir parfüm yapımcısı olan Jean-Baptiste Grenouille'ün hüküm giymesini izlemek için şehir meydanında toplanmıştır. Halk, zincirlerinden tutulup sürüklenen adamı kalenin balkonunda gördüğünde gürültüyle öldürülmesi için tezahürata başlar.

22 yıl önce. Paris...

 Grenouille'in annesi, yılın en sıcak gününde şehrin balık pazarının bulunduğu mahallede doğum yapar ve bu istenmeyen çocucğu çevresinden saklamaya çalışır, onu çöperin arasına atar. Fakat yeni doğan bebek çıkardığı inanılmaz gürültü sayesinde, çevreden yetişenler tarafından annesinin gazabından kurtulur. Çocuk yaşayacaktır fakat annesi çocuğunu öldürmeye çalıştığı için asılarak idam edilecektir. Doğumuyla bile annesinin ölümüne sebep olmuştur.

Grenouille, hayatının ilk yıllarını Madame Gaillard'ın yetimhanesinde geçirir.. Diğer çocuklar onda bir gariplik olduğunun farkındadırlar. Altı yaşına geldiğinde küçük çocuk hala konuşamamaktadır fakat kokular hakkındaki inanılmaz yeteneği ortaya çıkmaya başlamıştır. 

Her şeyin ve herkesin kokusunu alabilen bu sıradışı karakter, bir gün kendi kokusunun olmadığını anladığında hayatının tüm anlamını yitirir. Bu hayati önemdeki eksikliğini giderebilmenin tek yolunun, kendisine insanmış izlenimi verebilecek kokular üretip sürmesi olduğunu düşünür. İnsan kokuları yaratabilmek için de insanlara ihtiyacı vardır. 

BEYAZPERDECİ YORUMU 

Bu film için sadece etkileyici demek yetersiz kalır. Etkileyiciliğinin yanında uzun yıllar etkisinden kurtulamayacağınız bir film. Kitabını okuyanlar bilir hatta şunu söylerler: Kitaptaki duyguyu filme nasıl aktaracaklar canım? Ama aktarmışlar ve ortaya bugüne kadar izleyebileceğiniz en sıradışı hikayeye sahip bu muhteşem başyapıt çıkmış. Filmi izlerken kendinizi Jean Baptiste ile beraber havayı koklarken bulabilirsiniz. Hatta kendinizi biraz kaptırırsanız onun aldığı kokuları bile hissedebilirsiniz.



Yönetmen   : Tom Tykwer
Yapım          : 2012 / Almanya, Fransa, İspanya / 147 Dakika
Oyuncular   : Ben Whishaw, Francesc Albiol, Gonzalo Cunill, Roger Salvany
Tür               : Suç, Dram, Fantastik, Gerilim
IMDB            : 7.5



FRAGMAN

 

0 yorum :

Yorum Gönder